Hokkaido tekvica – superpotravina ! Prečo ju zaraďujem medzi superfoods ?

 

Hokkaido tekvica je typ tekvice, ktorý je obľúbený snáď u každého – či už ako polievka, príloha vo forme opekanej, alebo grilovanej tekvice na kocky, alebo kaše. Robia sa z nej úžasné nátierky.

Hokkaido tekvica je prirodzene nízkokalorická, kedže je z viac ako 90 percent tvorená z vody a na porciu 250 g má po polovicu menej kalórií v surovom stave, ako napríklad batát (90 kcal a 180 kcal), o polovicu menej sacharidov (20 a 40 gramov) a toľko isto bielkovín. Obsahuje takmer 5 g vlákniny na 100 g.

Je výborným zdrojom beta-karoténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A, ten je dôležitý napráklad pre zrak, ale pôsobí aj protektívne v pokožke pri vystavovaní sa slnečným UV lúčom.  Beta-karotén je antioxidant a tekvica je plná aj iných antioxidantov, napríklad beta-krytoxantínu. Je dobrým zdrojom aj vitamínu C a vitamínu E, ktoré majú významnú úlohu v imunitnej odpovedi.
Keď sme pri vitamíne A, tak zrak ochraňujú aj iné látky, ktoré sú obsiahnuté v tekvici – luteín a zeaxantín.

Suma sumárum ide o chutnú potravinu, ktorá sa podáva v našich pokrmoch takmer nespracovaná, má množstvo živín (vitamíny, minerály, fytochemikálie a vláknina) a nízky kalorický obsah na 100 g a tým ju vieme zaradiť medzi nutrične (pozor nie kaloricky) denznú potravinu.

Je to teda superpotravina, ktorá by mala byť na tanieri u každého, kto ju môže jesť 🙂

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.